<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://draft.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d36988090\x26blogName\x3d%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82+-+%CE%9C%CE%B5+%CE%93%CE%BD%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82+%CE%91%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://synomilies.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://synomilies.blogspot.com/\x26vt\x3d5910212506412506192', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

010 - Τα Λερωμένα Ρούχα του Μετανάστη

23.6.08


Μερικές φορές, πηγαίνω για μεσημεριανό στο σούπερ μάρκετ Publix κοντά στη δουλειά. Γεμίζω το πλαστικό μου καλάθι με τα ίδια πάντα προϊόντα: ένα μικρό σοκολατούχο γάλα, πατατάκια, κάποιο γλύκισμα. Ύστερα πηγαίνω στο τμήμα παρασκευής των σάντουιτς για το κύριο γεύμα.

Η ηλικιωμένη κυρία με το πλαστικό κάλυμμα στο κεφάλι με κοιτάζει χαμογελαστή πίσω από τα γυαλιά της - ένα ζευγάρι γαλάζια μάτια που δε δείχνουν να κουράζονται να ρωτούν, επί οκτώ ώρες την ημέρα τι θα ήθελε ο πελάτης σήμερα, σε τί ψωμάκι, με τι υλικά. Would you like Boar's Head? - είναι η ερώτηση για καλύτερης ποιότητας αλαντικά.

Ενώ παρατηρώ τον κατάλογο με τις επιλογές των τύπων σάντουιτς, το μάτι μου πέφτει στον μπροστινό μου στη σειρά - ένα νεαρό εργάτη, με τη σκούρα μπλε φόρμα εργασίας του γεμάτη μπογιές. Δείχνει μικρός, ούτε 20 χρονών και συννενοείται με νοήματα. Με το δάχτυλο λερωμένο με μπογιές επιλέγει το φαγητό του από τον κατάλογο και η υπάλληλος με τα γυαλιά κουνάει το κεφάλι της συγκαταβατικά, προσπαθώντας να καταλάβει τι της λέει.

Βγάζει από την τσέπη μερικά τσαλακωμένα χαρτονομίσματα κι εκείνη τα μετράει. Δε φτάνουν. Προσπαθεί να του εξηγήσει ότι τα χρήματα για το φαγητό και το αναψυκτικό δεν επαρκούν, όμως ο νεαρός δε δείχνει να καταλαβαίνει κουβέντα. Είναι Ισπανόφωνος. Σε μια πολιτεία που ένα μεγάλο ποσοστό της κατάγεται από χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, δεν είναι σπάνιο να μη μιλά κανείς καθόλου Αγγλικά. Όμως λίγοι είναι και οι μή λατινογενείς δίγλωσσοι.

Καταφθάνει μια άλλη υπάλληλος, με εμφανή χαρακτηριστικά λατίνας: σκούρα μαλλιά και μάτια, μελί δέρμα. Μετράει μπροστά του τα τσαλακωμένα χαρτονομίσματα και του λέει στα Ισπανικά ότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά για τα τρόφιμα που έχει επιλέξει. Ο νεαρός κοιτάζει μία το φαγητό και μία το αναψυκτικό και με μια κίνηση επιλογής τοποθετεί το χάρτινο κύπελλο στην άκρη, επιστρέφοντάς το. Τα χρήματα τώρα επαρκούν.

Διστάζω μόνο για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, το πορτοφόλι ανοίγει και η διαφορά του ποσού κατατίθεται στα χέρια της υπαλλήλου.

-Θα πληρώσω εγώ για το αναψυκτικό, της λέω ενώ με κοιτάζει σαστισμένη.
Του μεταφράζει αυτό που είπα και ο νεαρός με ευχαριστεί με χαμόγελο. Τουλάχιστον, αυτές τις λίγες λέξεις στα Ισπανικά τις ξέρω.

Όταν κάθισα στην κουζίνα για να φάω, είχα τρομερή όρεξη - στο μυαλό μου χίλιες σκέψεις μα μονάχα μία κυριαρχούσε: να λερωθώ, βάφοντας τοίχους, σκάλες και φράχτες - για μερικά τσαλακωμένα δολλάρια, έχοντας την ευκαιρία της επιλογής της στιγμής.

posted by Λύσιππος
Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008

6 Comments:

Blogger MARIA ANDREADELLI said...

Να έχουμε την ευκαιρία της επιλογής της στιγμής.

Με πήγες σε κάποιες παλιές πολύτιμες σκέψεις. Ευκαιρία να αξιολογήσω πάλι κάποια πράγματα.
Να είσαι καλά.

11:23 μ.μ.  
Blogger Pantellas said...

Κύριε "Λύσιππε",
αρίφνητες φορές έχω βρεθεί αντιμέτωπος της "ευκαιρίας" της επιλογής της στιγμής, κάθε άλλο παρά ευκαιρία της στιγμής τη χαρακτήριζα, ωσότου διάβασα το βίωμα σας...
Ως αποφώνηση σας στέλνω την εικόνατης άλλοτε ένδοξης αττικής γης,όπως την αντικρύζω τώρα από το παράθυρο μου:ο σπαρμένος από μπετό κάμπος που απλώνεται εμπρός μου έχει πάρει ένα μαγευτικό χρυσοκίτρινο χρώμα καθώς πάνω του πέφτουν οι τελευταίες ακτίνες της πύρινης σφαίρας που χάνεται στη δύση...Ο ένδοξος αττικός ουρανός καταγάλανος, προσπαθεί να αποβάλλει τις τελευταίες μαύρες πινελιές που τον βρωμίζουν, σημάδια της πρωινής πυρκαγιάς στον Υμηττό...

8:31 μ.μ.  
Blogger Pantellas said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

8:45 μ.μ.  
Blogger fvasileiou said...

Περπατούσα με έναν φίλο στην Ακαδημίας όταν μας πλησίασε ένα πρεζόνι ζητώντας χρήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπερνάμε χωρίς καν να κοιτάξουμε -αυτό ξέρω- αλλά ο φίλος μου στάθηκε και του έπιασε κουβέντα. Στο όρθιο μίλησαν για ζωή και θάνατο πάνω από εικοσάλεπτο ενώ εγώ παράμερα τους παρατηρούσα. Ύστερα πήγανε στα Γκούντις της Κάνιγκος και ο φίλος μου του κέρασε το φαγητό.

Πολύ τον ζήλεψα εκείνη την ώρα. Ήταν όλα τόσο φυσιολογικά -τουλάχιστον στα μάτια μου, στα μάτια του τρίτου- που είναι να απορεί κανείς γιατί δεν αντιδρούμε/γιατί δεν αντιδρώ κι εγώ έτσι.
Ελπίζω να το αξιωθώ...

12:33 π.μ.  
Blogger Λύσιππος said...

Κάποιοι πραγματικά πεινάνε, κι αυτό που έκανε ο φίλος σου ήταν αξιοθαύμαστο. Πριν πολλά χρόνια, στη Στουρνάρη δίπλα στο Πολυτεχνείο πρόσφερα να αγοράσω τυρόπιτα σε μια νεαρή γυναίκα που ζητούσε ένα κατοστάρικο και με σκυλόβρισε. Όταν πεινάς, τρως.

12:42 π.μ.  
Blogger brexians said...

πολλοι απο εμας εχουν βρεθει σε αυτη την ευκαιρια για καταθεση ψυχης...
ποσοι αληθεια το εχουν κανει;

12:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home